Творческо писане

Творческо писане

Като всеки начинаещ писател, аз се стремя да събирам опит и вдъхновение за работа от разнообразни източници. Както се казва занаят се краде… Ето защо искам да ви представя един новаторски видеокурс по творческо писане на американския писател и лектор Робърт Олън Бътлър (Robert Olen Butler).

Няма да се задълбочавам в биографията му, само ще кажа, че е роден 45-та година и живее в щата Флорида. Автор е на романи и разкази. Към момента името му е почти непознато в България, което най-вероятно се дължи на факта, че стилът му на писане е типичен „американа“. Все пак, преди време, попаднах на няколко епизода в YouTube под името „Посветени в процеса на писане“ („Inside creative writing“) и останах особено доволен, че съм намерил подобен материал, който ме докосва до процеса на раждане на една литературна творба.

Накратко, видеоматериалът представлява експеримент. Робърт Бътлър си поставя за задача да напише разказ, от момента на вдъхновение и избиране на тема до последната редактирана дума, и то на живо в интернет, пред очите на всеки, който би проявил интерес да го гледа, като в процеса отговаря на зададените му въпроси. Целта е благородна, а пътят към нея бих казал – предизвикателство дори и за професионален автор с многогодишен опит. Все пак, мисля, че се е получил един успешен практичен материал, който би могъл да помогне на много от нас – прохождащите в тази област.

Атмосферата, която Бътлър създава в своя кабинет е уютна и предразполагаща. Той има опит в изнасянето на лекции и въпреки живото излъчване успява да се държи професионално, като не изпада в прекалени отклонения и се задържа върху стойностната информация. Английският език, с който си служи не е на прекалено сложно ниво, което е добре дошло за всеки, който няма задълбочена подготовка по литература на английски.

Експерименталният процес по създаването на разказа отнема около 32 часа, разделени в 16 епизода. Това е наистина дълъг материал, но като се има предвид, че в записа не се правят никакви паузи, а е отделено и време за отговаряне на въпроси, се оказва, че авторът работи доста бързо. По време на писането той навлиза в уточнения, които не касаят написването на контретния проект, а се отнасят до неговия опит в творчеството: ранните му години; работния му график; начинът, по който създава интимно отношение с произведенията си; начинът, по който мечтае; също така по-практични съвети като граматика, подбор на думи, създаване на внушение, изграждане на историята и саморедакция.

Все още не съм достигнал до последния епизод, а съм по средата на курса. Все пак, усещам, че до края ще бъде изградена една литературна творба в чист вид. Предстои да бъде отговорено на най-интересните въпроси, както и да бъде завършена сюжетната линия. Тъй като не искам да удължавам излишно материала си, ако съм ви заинтригувал и ако сте любопитни да надникнете в творческата работилница на един писател, отделете от свободното си време и няма да сте разочаровани. За тези 32 часа неизменно ще са ви необходими търпение и упорство, но така е и с всичко качествено.

В заключение, ще ви предложа и книгата на автора: „Където се раждат мечтите: процесът на творческо писане“ („From Where You Dream: The Process of Writing Fiction“). Предлагам я, а не я препоръчвам, защото самият аз все още не съм я прочел, но възнамерявам да го направя. Тя се предлага в книжен и електронен вариант.

И така, надявам се статията да ви е била полезна и да се възползвате от нея. Ето някои полезни връзки:

Уебсайт на проекта

„Където се раждат мечтите…“

„Посветени в творческото писане… 1 еп.“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *